FEM analyse en sterkteberekening

Voorbeeld 3D model op computer waarbij FEM wordt toegepast

Bij FEM wordt een productontwerp omgezet in een groot aantal elementjes die vervolgens worden bestudeerd. Dit geeft een beeld van hoe de constructie als geheel zal presenteren.

Waarom is een sterkteberekening zo belangrijk?

In de werktuigbouwkunde wordt m.b.v. virtuele experimenten zo nauwkeurig mogelijk gecontroleerd of een constructie – in zowel normale als extreme omstandigheden- stabiel en sterk genoeg is. Ook is het belangrijk dat samenstellingen beoordeeld kunnen worden op vervorming of vermoeiing. Vandaar dat constructeurs en ingenieurs graag gebruik maken van de ‘Finite Element Method (FEM)’, ook vaak Finite Element Analyse (FEA) genoemd.

Deze ‘Eindige Elementen Methode‘** is een numerieke (computer)techniek waarmee de vervormings- en spanningsvelden binnen een constructie voorspeld kunnen worden. Onze ervaren werktuigbouwkundig constructeurs gebruiken FEA-software om het aantal fysieke prototypes, berekeningen en experimenten te verminderen en componenten in de ontwerpfase te optimaliseren. Zo kunnen sneller én kostenbesparend, betere producten worden ontwikkeld.

* Nederlands voor FEM, afgekort als EEM

Wat is een FEM-analyse?

Bij een FEM-analyse wordt een constructie opgedeeld in een (eindig) aantal elementen. Een gecompliceerde vorm wordt dus vervangen door een gelijkwaardig netwerk van elementen waarvan het gedrag ten aanzien van mogelijke belastingen beter te bestuderen en te voorspellen is.  Dit is onder meer afhankelijk van de gekozen spanning, inklemming en het gebruikte materiaal.

De resultaten zoals de vervorming of spanningsverloop worden grafisch weergegeven. Op een 3D model (zie afbeelding 3D-engineering) ziet Mollen Containers  of de constructie voldoet aan de –samen met u- van tevoren bepaalde voorwaarden. Aan de hand van deze beoordeling ontvangt u een advies zodat we daar waar nodig het ontwerp kunnen aanpassen.

Vakkennis en veel praktijkervaring

Mollen Containers voert al jarenlang FEM-analyses uit en heeft ervaren specialisten in dienst die zorgen voor betrouwbare en gedegen analyses. Zo komen wij samen met u tot de beste oplossing.

Meer weten? Neem contact met ons op!